Συχνές Ερωτήσεις

Aν κάτι δε γνωρίζετε ή δεν είστε σίγουροι, σε σχέση με το κόσμημα και την ορολογία του, μπορείτε να συμβουλευτείτε την ενότητα μας Συχνές Ερωτήσεις…

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ...

01. Τι είναι τα καράτια χρυσού?

Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης της καθαρότητας του χρυσού και υποδεικνύει την περιεκτικότητα χρυσού που υπάρχει σε ένα κόσμημα. Στη διεθνή ορολογία, το καράτι καθαρότητας του χρυσού γράφεται συνήθως ως karat, για να ξεχωρίζει από το carat που είναι η διεθνής μονάδα βάρους των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων. Ο καθαρός χρυσός είναι 24 καρατίων.Τα καράτια χρυσού χαρακτηρίζουν άμεσα τα κοσμήματα, διαχωρίζοντάς τα σε κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα στην αγορά υπάρχουν κυρίως χρυσά κοσμήματα εννέα, δεκατεσσάρων, δεκαοκτώ και είκοσι δύο καρατίων.
Αναλυτικά:

9 καράτια: Από τα 24 κομμάτια που το αποτελούν, τα 9 μέρη βάρους είναι από ατόφιο χρυσό και τα υπόλοιπα 15 από προκράματα (λέγες). Ποσοστιαία δηλαδή, ένα κόσμημα 9 καρατίων περιλαμβάνει 37,5% χρυσό και αναγράφεται μέσα στο κόσμημα με την σφραγίδα 375.

14 καράτια: Από τα 24 κομμάτια που το αποτελούν, τα 14 μέρη βάρους είναι από χρυσό 24 καρατίων ενώ τα υπόλοιπα 10 από προκράματα (λέγες). Ποσοστιαία δηλαδή, ένα κόσμημα 14 καρατίων περιλαμβάνει 58,33% χρυσό και αναγράφεται μέσα στο κόσμημα με την σφραγίδα 585.

18 καράτια: Από τα 24 κομμάτια που το αποτελούν, τα 18 μέρη βάρους (όχι όγκου) είναι από χρυσό 24 καρατίων ενώ τα υπόλοιπα 6 από προκράματα (λέγες). Ποσοστιαία δηλαδή, ένα κόσμημα 18 καρατίων, στο 75% του συνόλου του αποτελείται από καθαρό χρυσό και αναγράφεται μέσα στο κόσμημα με την σφραγίδα 750.

22 καράτια: Από τα 24 κομμάτια που το αποτελούν, τα 22 μέρη βάρους (όχι όγκου) είναι από χρυσό 24 καρατίων, ενώ άλλα μέταλλα συνιστούν τα υπόλοιπα 2 μέρη (λέγες). Ποσοστιαία δηλαδή, ένα κόσμημα 22 καρατίων κατά 91,66% του συνόλου του αποτελείται από καθαρό χρυσό και αναγράφεται μέσα στο κόσμημα με την σφραγίδα 916.

02. Πόσα καράτια είναι συνήθως οι γαμήλιες βέρες και γιατί?

Οι γαμήλιες βέρες μπορούν να κατασκευαστούν σε όλα τα καράτια του χρυσού αλλά ως επί το πλείστον κατασκευάζονται σε 14 καράτια, καθώς το κράμα αυτό τις καθιστά πολύτιμες και ανθεκτικές. Γενικότερα, όσο περισσότερο χρυσό περιέχει ένα δαχτυλίδι, τόσο πιο μαλακό είναι το κράμα του και άρα πιο ευάλωτο. Η βέρα είναι από τα κοσμήματα που δεν αποχωριζόμαστε ποτέ και ως αποτέλεσμα δέχεται τα περισσότερα χτυπήματα λόγω της καθημερινής της χρήσης. Οι γαμήλιες βέρες στα 9 καράτια είναι μεν πιο σκληρές και ανθεκτικές αλλά περιέχουν λιγότερο χρυσό ενώ οι γαμήλιες βέρες στα 18 καράτια είναι πολύ πιο μαλακές και φθείρονται πολύ πιο γρήγορα. Την τελική απόφαση για τα καράτια θα την λάβετε εσείς με την βοήθεια του καταστήματος που σας εξυπηρετεί.

03. Πως δημιουργούνται τα χρώματα του χρυσού?

Ο καθαρός χρυσός αναμειγνύεται με διάφορα προκράματα, λέγες, ώστε να δημιουργηθούν τόσο τα καράτια όσο και το χρώμα που θέλουμε. Οπότε, όταν αναμειγνύουμε τον χρυσό με λευκό προκράμα δημιουργούμε τον λευκόχρυσο και όταν τον αναμειγνύουμε με ροζ προκράμα δημιουργούμε τον ροζ χρυσό.

04. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον λευκόχρυσο και την πλατίνα?

Ο λευκόχρυσος δεν είναι ίδιος με την πλατίνα. Ο λευκόχρυσος δεν είναι μέταλλο αλλά είναι ένα κράμα χρυσού με λευκό χρώμα που προέρχεται από την πρόσμειξη του χρυσού με προκράματα. Η πλατίνα είναι ένα σπάνιο και πολύ ακριβό πολύτιμο μέταλλο που έχει λευκό χρώμα και είναι πολύ πιο σκληρό. Η πλατίνα είναι πολύ ακριβή σαν πρώτη ύλη και δύσκολη στην κατεργασία και γι΄αυτό τα πλατινένια κοσμήματα έχουν συνήθως γραμμή minimal και διαχρονική.

05. Γιατί τα λευκά δαχτυλίδια κιτρινίζουν?

Τα δαχτυλίδια από λευκόχρυσο χρειάζονται μια επιπλέον επεξεργασία ώστε να γίνει το χρώμα τους πιο λευκό και πιο λαμπερό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επιροδίωση. Με την πάροδο του χρόνου και με την χρήση του δαχτυλιδιού αυτή η επεξεργασία φεύγει και αρχίζει να φαίνεται το φυσικό χρώμα του λευκόχρυσου, που έχει έχει μια κίτρινη χροιά. Στην βέρα, που είναι ένα δαχτυλίδι που το φοράμε συνέχεια και έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε πιάνουμε, αυτή η φθορά μπορεί να γίνει πιο γρήγορα απ’ότι σε ένα οποιοδήποτε άλλο δαχτυλίδι από λευκόχρυσο. Βέβαια, μπορούμε να επαναφέρουμε το δαχτυλίδι ή την βέρα μας στην αρχική της κατάσταση, κάνοντας την επιπλέον επεξεργασία από την αρχή. Το κόστος της επαναφοράς καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα αγοράς των γαμήλιων βερών.

06. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο διαμάντι και το ζιργκόν?

Το διαμάντι είναι το πιο σκληρό υλικό στη φύση, και συγχρόνως το πιο ακριβό και το πιο δημοφιλές. Στη φυσική τους κατάσταση είναι ημιδιαφανή, διαφανή ή ακόμα και αδιαφανή και οι χρωματισμοί τους ποικίλουν. Άχρωμα, γκρίζα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα ή και μαύρα. Η αξία ενός διαμαντιού διαμορφώνεται από 4 χαρακτηριστικά του, τα 4 C, που είναι οι παράμετροι που περιγράφουν με αρκετή ακρίβεια ένα διαμάντι. Τα 4 C είναι: Carat – Βάρος, Clarity – Καθαρότητα, Color – Χρώμα και Cut – κοπή.

Το συνθετικό ζιργκόν είναι μια συνθετική πέτρα που χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του διαμαντιού και είναι πολύ οικονομικό.

07. Μπορώ να μεγαλώσω ή να μικρύνω την βέρα μου?

Ναι μπορούν να μεγαλώσουν ή να μικρύνουν οι veres4ever γαμήλιες βέρες που έχετε αγοράσει. Το κόστος καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα αγοράς των γαμήλιων βερών.

08. Το σχέδιο της βέρας μου χαλάει? Και τι μπορώ να κάνω?

Ναι, με την πάροδο του χρόνου το σχέδιο της βέρας σας θα χαλάσει, καθώς όπως έχουμε αναφέρει, η βέρα είναι ένα δαχτυλίδι που το φοράμε συνέχεια και έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε πιάνουμε. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα χαλάσει το σχέδιο εξαρτάται από την χρήση που κάνετε στην βέρα και το κατά πόσο την προσέχετε. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες υφές σε ορισμένες βέρες που είναι πιο ευάλωτες ή πιο ανθεκτικές. Μπορούμε να επαναφέρουμε την βέρα σας στο αρχικό της σχέδιο και να φαίνεται σαν καινούργια, να γίνει φινίρισμα. Το κόστος του φινιρίσματος καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα αγοράς των γαμήλιων βερών.